Papadag: hoe houd je iedereen tevreden?

Papadag is simpelweg een term voor een werkdag die je als vader niet op je werk, maar met je kind(eren) doorbrengt. Natuurlijk ben je als vader evengoed verantwoordelijk voor de opvoeding van je kind(eren) en ligt deze taak niet alleen maar bij mama. Toch zijn papadagen in mindere mate aanwezig dan mamadagen, omdat mannen gemiddeld genomen meer werken. Papadag betekent niet alleen maar de hele dag met je kind spelen. Hoe vul je als vader zo’n dag met je kinderen in?

Klusjes

Laten we met het minst populaire onderdeel beginnen: klusjes. Mama heeft vast en zeker haar best gedaan deze week, maar dit ontslaat je als papa niet van je plicht om op je papadag je bijdrage in het huishouden te leveren. Spreek met je kind(eren) duidelijk af wat je gaat doen; papa zet even de was aan, daarna kom ik met je spelen. Laat je kind(eren) eventueel ‘helpen’ met de was of met schoonmaken, tafel dekken of de gesneden groenten in de pan gooien, vinden ze vaak nog leuk ook. Op deze manier leer je je kind(eren) dat er ook andere dingen moeten worden gedaan en weet het waar het aan toe is.

Rustmomenten

Een dag werken kost energie, maar je papadag met je kind(eren) misschien wel minstens zo veel. Het voordeel van jonge kinderen is dat zij af en toe nog wat moeten slapen. Dit zijn de momenten dat je als vader ook even je rust kan pakken. Mannen hebben nogal de neiging om tijdens deze momenten alles te doen behalve te rusten, dus bedenk van tevoren goed hoe je voor jezelf wat ontspanning kan vinden om weer even op te laden.

Binnen én buiten

Je kind wil het liefst fysiek contact en zit helemaal niet op laptops, telefoons of tv’s te wachten, dus probeer deze tijdens je papadag uit te laten en lekker met je kind(eren) te spelen. Zij zijn een ster in de wereld ontdekken. Maak er een spelletje van en volg je kind(eren) hierin. Doe wat je kind wil in plaats van andersom. Ga samen de deur uit, zodat de muren niet op je af komen en je niet in allerlei kleine conflicten verzeild raakt. Al ga je maar even boodschappen doen, die kleintjes vinden het ook hier weer leuk om je te helpen. Een stukje wandelen of fietsen doet ook wonderen. Wil je nog wat meer punten scoren bij mama? Ga dan samen bloemetjes plukken en maak hier een leuk bosje van voor haar, omdat ze altijd zo hard werkt en de liefste mama van de wereld is. Pas natuurlijk een beetje op dat je geen bloemetjes met doorns laat plukken.

Bezoek andere ouders met hun kids

Mannen hebben nogal de neiging alles alleen te doen, zo ook op hun papadag. Maar heb je er al eens over nagedacht om een andere ouder en hun kind(eren) op te zoeken? In coronatijd misschien net even wat lastiger, maar er is vast nog een speeltuin in de buurt. Kunnen de kinderen lekker samen spelen en kun je zelf nog eens een goed gesprek voeren met die andere ouder. Natuurlijk even over een ander onderwerp dan jullie kinderen.

Reserveer je tijd voor je kind(eren)

Zorg dat je geen belangrijke zaken te doen hebt of afspraken maakt tijdens je papadag. Raak je ook niet gefrustreerd als je hier niet aan toe komt, want uiteraard schuif jij als vader de schuld hiervan in de schoenen van je kind(eren). Dus geen verplichtingen en de belangrijkste taak van deze dag volbrengen: papa zijn.

Frustraties

Raak je op de één of andere manier tijdens je papadag toch wat gefrustreerd door die kleintjes, neem dan even een moment pauze. Loop naar een andere ruimte en zorg dat je weer rustig wordt. Kinderen reageren op jouw gemoedstoestand, dus als jij weer rustig bent zal je het effect op je kind(eren) zelf al snel merken.

Veel plezier op je papadag!

Hebben jullie een papadag? Hoe ziet jullie invulling eruit? Laat hieronder een reactie achter.
Scroll naar top