De veilige babykamer

Wanneer het blijde nieuws van de zwangerschap is ingedaald, willen de meeste toekomstig ouders snel aan de slag met de kinderkamer. In hun blijdschap gaan ze daarin niet altijd even doordacht te werk. In deze blog lees je tips bij het inrichten van de babykamer, zodat die kersverse aanwinst een fijne en bovenal veilige plek krijgt om te slapen.

Muren en vloer

Verven of behangen, of een combinatie van beide? Het is vaak de eerste keuze die we maken in een kinderkamer. Deze klus is uitermate geschikt voor toekomstig papa. In behanglijm, verf en oplosmiddelen kunnen gevaarlijke stoffen zitten, die je in kan ademen en die slecht zijn voor jezelf en de baby. Deze stoffen (en de geuren) blijven nog een tijd in de lucht hangen, dus begin op tijd met de muren, gebruik veilige producten en ventileer goed. Lichte kleuren werken overigens rustgevend voor je baby.
Met de vloer is het handig om te bedenken dat de kamer hygiënisch en schoon moet zijn en dus makkelijk schoon te maken is voor jezelf. Houdt rekening met spuitluiers en voeding die er weleens aan de bovenkant uitkomt, maar ook met kans op allergieën.

De inrichting

Het aanbod aan babyspullen is enorm groot. Wat heb je nou echt nodig op een babykamer? Om te beginnen natuurlijk een wiegje of ledikantje met matras en hoeslaken. Ook een commode en aankleedkussen plus een kast met opbergruimte zullen hun nut bewijzen. Voor het geven van borstvoeding zet je een comfortabele stoel neer, als die ruimte er is. Zorg voor goed verduisterende gordijnen en een nachtlampje. Verder kun je natuurlijk helemaal los gaan wat betreft spullen (muurstickers, lampen, decoratie, grote knuffel, etc.), maar je baby heeft meer baat bij een rustige kamer. Zorg dat je meubels aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. Bestel je ze nieuw? Houdt rekening met de levertijd, die soms wel oploopt tot 12 weken. Ook uit nieuwe meubels komen allerlei dampen vrij die schadelijk kunnen zijn. Plaats deze dus tijdig. Tweedehands meubels? Controleer deze op veiligheid en maak ze goed schoon in verband met eventuele huisstofmijt of schimmels. Hang je dingen op aan de muur? Buiten bereik van je kleintje, en zorg dat er niets naar beneden kan vallen.

Grijpgrage handjes

Baby’s hebben nogal de neiging alles aan te raken en in de mond te stoppen. Zorg dus dat er geen losse snoeren of andere kleine voorwerpen binnen handbereik zijn. Gordijnen wil je buiten handbereik hebben en voorzie de stopcontacten van een beschermplaatje. Liefst leg je geen speelgoed in het bed, en beter nog gebruik je de kamer alleen om te slapen en niet om te spelen. Ook hebben we de neiging het bed vol te leggen met knuffels, maar hier geldt hetzelfde veiligheidsrisico als bij speelgoed: deze kunnen de ademhaling kunnen belemmeren.

Temperatuur en ventilatie

Baby’s zijn gevoelig voor verandering van temperatuur. Dit komt omdat ze nog niet zelf hun lichaamstemperatuur kunnen regelen. Houdt daarom de temperatuur in de babykamer zo constant mogelijk. Een goede temperatuur is 16-18 graden. Zorg dat je met een thermometer de temperatuur in de gaten kan houden (vaak heeft een babyfoon deze functie). Weet je niet zeker of je kleintje het te koud of warm heeft? Voel dan in zijn nek. De handen en voeten zijn vaak kouder dan de rest van het lijfje. Ventileer de slaapkamer goed (minstens een half uur per dag) en bij voorkeur staat er altijd een ventilatierooster open. Zorg dat het bedje niet in de buurt van de verwarming of in de volle zon staat (baby krijgt het al snel te warm of kan zijn handjes of voetjes branden) en let er ook op dat het bedje niet in de tocht staat.

Straling

Beperk de straling in de kamer, zodat je baby niet onnodig wordt blootgesteld aan straling. Kies voor een stralingsarme babyfoon en plaats deze minimaal 1 meter van het bedje vandaan. Babyfoons met videofunctie zenden continue straling uit. Zet het hoofdeinde van het bedje tegen een muur waar geen stopcontacten in zitten en leg geen verlengkabels onder of naast het bed. Gebruik geen mobiele telefoons en WiFi op de kamer. Vermijd materiaal dat straling geleid (metaal en synthetische stoffen in vloerbedekking en gordijnen) en gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen (hout, wol, katoen, etc.).

Brandveiligheid

Zorg tot slot dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder aanwezig is. Dan heb je niet alleen een veilige babykamer, maar ook een veilig huis voor het hele gezin. 

Heb jij nog tips voor een veilige babykamer? Laat een reactie achter.
Scroll naar top